Suç Ve Ceza Yorum Ve İnceleme
Suç Ve Ceza inceleme yapacak olursak kitap hakkında şunları söyleyebiliriz. Romanın konusu modern ve çağdaş Rusya’dır. Kahramanımız çağdaştır, o yılların bütün acılarını görmüş, yaralarını içinde taşıyan genç bir öğrencidir. Raskalnikov maddi olarak fakir, manevi olarak zengin ve iyi niyetli bir üniversite öğrencisidir. Maddi imkansızlıklar sonucu eğitimini bırakmak zorunda kalmıştır. Oturduğu evin kirasını bile doğru dürüst ödeyemediği için çıkmıştır. Başka yere taşınmıştır ve pis ve köhne bir odada yaşamaya mecbur olmuştur. Maddi olarak çok sıkıştığı anlarda, para bulabileceği tefeciye para edebilecek eşyalarını rehin bıraktığı faizci bir yaşlı kadın vardır. Kadın çok kötüdür, fırsatçı ve faizci‘ dir. Bu kadın, insanların zor durumda kalmalarından yararlanan fırsatçı, tuzakçı bir insandır. Tabi tüm bu fikirler Raskalnikov’u suça iten bahanelerdir. Suç ve ceza özet ve konusu'nu okumak için lütfen diğer sayfamızı ziyaret edin. Suç ve ceza karakterleri' nin detaylı bilgilerini okumak için lütfen diğer sayfamızı ziyaret ediniz.
Suç Ve Ceza Yorum
- Suç ve ceza kitabı iki bölümden oluşmaktadır. Cinayet öncesi ve cinayet sonrası. Aslında yazar isteseydi 3 bölümden oluşturabilirdi. Bence 3. bölümde ceza sonrası anlatılabilirdi. Yazar kitabın son sayfasında onun başka bir hikayenin konusu olabileceğini söyleyerek sonlandırıyor. Biz bu kitapta yalnızca suçun işlenişine kadar karakterin nasıl bir halet-i ruhiye içinde olduğunu ve suç işlendikten sonra itiraf edene kadar nasıl buhranlar ve bunalımlar geçirdiğini okuyoruz. Evet itiraf, pişmanlık. Aslında tamamen plansız ve rastgele işlenen bir cinayet, yalnızca karakterin şanslı olmasından dolayı delilden yoksun kalıyor. Böylece yazarımız Dostoyevski kahramanımız Rodya'ya cezadan kaçma fırsatı veriyor. Fakat cezanın acı çeken ruhlar için bir ödül olduğunu bizzat deneyimleyen Rodya, kaçmayı değil kalmayı, susmayı değil itiraf etmeyi seçiyor.
- Suç ve ceza romanının kahramanı Rodion Romanovich Raskolnikov' un psikolojik bunalımlarına, topluma bir türlü ayak uyduramayışına, sivri diline ve parlak zekasına tanık oluyorsunuz. Dostoyevski, kahramanımızın hayata bakış açısını, teorilerini, toplumsal ahlakı sorgulanmasını, ailesini ve aile ilişkilerini, dostlarını, düşmanlarını, tüm bunlarla olan ilişkilerini inceliyor ve muhteşem betimlemelerle sizlere de bunları yaşatıyor. Dostoyevski kitapta öyle bir karakter yaratmış ki adamın katil olmasına rağmen istemsizce sempati duymayan yoktur sanırım. Kitap içeriği bakımından ve hikayenin bizlere yansıtılması bakımından suç olgusuna farklı bir perspektiften bakabilmeyi mümkün kılıyor . Yazar hikayedeki anlatımı o kadar ayrıntılı ve gerçekçi işlemiş ki sanki Dostoyevski kendisi yaşayıp da yazmış ve bizlere birinci ağızdan aktarıyor sanki.
- Bence kitap Raskolnikov adındaki şahsın karakter yapısı pek olarak oturmamış bir gencin etrafında şekillenir. Raskolnikov, kötü kalpli ve fırsatçı bir tefeciyi öldürmek ister ve roman bu konunun üzerine inşa edilir. Bence güzel bir kitaptı.
- Romanın orjinal kitabı fazla ağır. Roman içerisindeki dil basit bir dil değil. Ayrıca romanı okurken sürekli bir not aldım karakterlerle ilgili. Kitap içerisinde her karakterin en az 3, 4 farklı söyleniş biçiminde adı var. Bazılarının kısaltması olarak kullanmış. Bazılarının baş adı, soyadı vs. Sürekli 50 sayfada bir kaybolan karakter için hep notlarıma bakmak zorunda kaldım. Ayrıca hikaye işlenişi bakımından akıcı bir kitap değildi. Bence bu durum ciddi bir eksiyi hak ediyor. Kitap içerisinde çok boş ve sıkıcı sohbetleri de vardı. Ama bu kitabı okurken en önemli şey benim için konu ve verdiği mesajı idi. Yazar bu kitapta bu durumu çok iyi kullandığı için bunları görmezden geliyorum.