Ya Tahammül Ya Sefer Özet Ve Konusu
Mustafa Kutlu Ya Tahammül Ya Sefer konusu, kitap aynı çevre içerisinde yetişmiş insanların yaşadığı hayat farklılıklarını ve zorluklarını konu alır. Günümüzde farklı düşünce yapılarına sahip insanların nasıl bir araya geldiklerini ve saçma nedenler yüzünden nasıl dağıldıklarını ve birbirlerinden sebepsiz yere nefret ettiklerini de anlatmaya çalışır. Çeşitli dava mantalitesini okuyuculara sık sık yansıtan hikayede okuyucu kendini bulur. Hayata tutunma çabalarını bize kaliteli şekilde yansıtan eser okuyucudan ilgi görür. Eser beğenilmesi nedeniyle Boşnakça diline 2001 yılında çevrilmiştir.
İçerik Haritası
- ya tahammül ya sefer konusu
- Ya tahammül ya sefer özeti?
- Ya Tahammül Ya Sefer dava nedir?
- Ya Tahammül Ya Sefer kimin eseri türü?
- Ya Tahammül Ya Sefer ne zaman yazıldı?
- Ya tahammül ya sefer kitabının konusu hangi yaş için uygun?
Ya Tahammül Ya Sefer Özet
Bir zamanlar medrese olarak görev yapan bir bina yardım severler yardımı ile yurt yapılmıştır. Bu yurtta dinine ve vatanına bağlı gençler yetişmektedir. Bu yurta herkes tek başına gelmiştir ve bir çok arkadaş edinmiştir. Bu arkadaşlar Murat, Osman, Yunus ve Asım’dır. Bu 4 kafadar inandıkları davalarını şu şekilde anlatmaktadırlar; Bizim hareketimiz, gayretimiz, insan olma mesuliyetidir. İnandığımız davayı hayata uydurmak değil, hayatımızı Hakk’a uydurmaktır.
Bu 4 kafadar her zamanki gibi yurtta samimi bir sohbet içerisindedirler. Ağbeylerinin izinden gitmeye ve onları örnek almaya çalışmaktadırlar. Yaşadıkları ülkenin istikbaline dair derin duygu ve düşünceleri vardır. İleride yapmak ülkeleri için yapmak istedikleri birçok şey vardır. Ama hayat o kadar da kolay değil. Bu dört kafadar farklı sebepler nedeni ile yolları ayrı düşer. Ortada ne dava kalır nede dava adamı.
Asım, harçlığını çıkartmak için bir yerde çalışır. Bu yerde patronun kızı ile aşk yaşar ve sonun da evlenirler. Kayın pederinin yardımı ile okullunu bitirir ve güzel bir kariyer yapar. İleride akademik bir kariyer sahibi profesör olur. Ama içinde dava yıllarındaki huzuru hiçbir zaman bulamaz. Profesör Asım beyin bir oğlunu olur ve gençlik yıllarında iken babası ile hiç anlaşamazlar. İlhan babası yüzünden evi terk eder ve babasının bir zamanlar dava için yetiştirildiği yurda gider ve artık orada kalır. Bu yurtta ilhan yeni arkadaşlar edinir ve babasından ve yaptıklarından dert yanar. Kendine söz verir ben babam gibi asla olmayacağım der.
Asım beyin arkadaşlarından Yunus bey avukat olur. Yunus bey Erzurum müftüsü kızı Neslihan hanım ile evlenir. Bu evlilik sonrası hayatı çok değişmiştir. Artık eskisi gibi soğuk duvarlara sahip bir avukat bürosunda çalışmaz. Kayın babasının sayesinde edindiği çevre sebebi ile önce milletvekili sonrasında ise bakan olur. Karısı Neslihan hanım ile resmi toplantılara katılırlar. Karısına zorla başını açtırır. Neslihan hanım bu durum oldukça etkilenmiştir ve geceler boyu ağlar. Eşini bu hareketinden vaz geçirmeye çalışır lakin nafiledir. Bir zamanlar dava adamı olan artık davayı hayata uyarlamıştır.
Murat davası uğruna hiçbir zaman kızlarla bir ilişkisi olmamıştır ve evlenmemiştir. Dava arkadaşı Kerim ile bir matbaa kurarlar ve burada doğruları anlatan kitaplar basarlar. İnsanlara hayal satmayan kitaplar pek de para yapmaz. Murat kitap satışları kötü gittiği için oldukça zor durumdadır. Öyle ki kağıt toptancısından bile azar işitir olmuştur. Murat ömrü boyunca davaya hizmet etmiştir. Lakin borç ve sefalet içinde ölmüştür.
Murat’ın cenazesine eski dava arkadaşları katılmıştı ve ortalık bir anda değerli siyasi insanlarla dolmuştur. Murat’ın cenazesinde imam helallik istemiştir. Cemaatten biri ne helalliği der asıl alacaklı bizden murattır der. O hakkını bize helal etsin der. Asım beyin oğlu ilhan, arkadaşı veysel ile birlikte görev yaptıkları kasabada kitap evi açarlar ve burada Murat’tın davasını devam ettirmeye çalışırlar.
Bir zamanlar dava vardı inandıkları ve sımsıkı sarıldıkları şimdi ise davayı hayatlarına uydurdular.
Ya Tahammül Ya Sefer dava nedir?
Eseri Mustafa Kutlu tarafından yazılmıştır kitaptır. Kitap içerisinde geçen dava kavramı ve mantalitesi insanlar tarafından merak edilir. Mustafa Kutlu dava olarak kendi ve arkadaşlarının hayata tutunma ve çeşitli darbelere karşı direnme mantalitesini anlatır. Davadan kasıt duruş ve düşünce olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gaye için verilen savaş ve emekler davayı oluşturur. Dava aslında karakter ve omurga olarak düşünülebilir.
Ya Tahammül Ya Sefer kimin eseri türü?
Ya tahammül ya sefer eseri Türk toplumunun ilgisini çekecek romanlardan biridir. Okuyucular bu romanı merakla takip eder. Eser ünlü Türk yazar Mustafa Kutlu tarafından kaleme alınmıştır. Mustafa Kutlu kendi stili olan ve kitaplarını ayırt edici kılan bir yazardır. Bir kitabın onun olup olmadığı çok rahat şekilde ayırt edilebilir. Çünkü belli bir çizgide romanlarını yazar. Türü ise hikayeler türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dava temalı bu kitap okuyucunun kendini bulmasını sağlar.
Ya Tahammül Ya Sefer ne zaman yazıldı?
Ya tahammül ya sefer adlı roman ünlü Türk yazar Mustafa Kutlu tarafından yazılmıştır. Yazar 1983 senesinde yazılmıştır. Fakat çeşitli yıllarda düzenlemeler ve tekrar yayınlamalar olmuştur. Bu nedenle farklı yıl ve kavramlar karşımıza çıksa da çok yeni bir kitap değildir. Türk klasikleri arasında yerini alır. Hikayesi Mustafa Kutlu tarafından yazılmış nadide eserlerden biridir.
Ya tahammül ya sefer kitabının konusu hangi yaş için uygun?
Ya tahammül ya sefer kitabı Mustafa Kutlu tarafından yazılmıştır. Kitap dava mantalitesini anlatan kaliteli bir yazı dizinidir. Kitap yaş olarak çok küçük kişilere önerilmez. Ergenlik çağındaki bireylere de tavsiye edilmemektedir. Sebebi kitapta herhangi bir sorun olması değil okuyucunun kitabı tam kavrayamamasıdır. Yaş olarak genç bireylerde kitabın derinliklerine erişmekte problemler oluşacaktır. Bu nedenle kitabı genellikle 18 yaş ve üzeri daha iyi kavrar. Tabii ki de daha genç yaştaki kişiler de okuyabilir. Genel olarak üst yaşa hitap eder.