Anasayfa >> Kitap Yazarları >> Türk Edebiyatından Seçme Yazarlar >> Yusuf Atılgan Kimdir? Eserleri Nelerdir?

yusuf-atilgan-kimdir-eserleri-nelerdir

Yusuf Atılgan Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Yusuf Atılgan'nın kitap konuları her yazarın içinde birikmişlerini dökme şekliydi. Bir geçişti sanki karakterle yazar arasında, repliklerin oluşturulması. Her yazarın, kendinin dışına çıkma durumuydu. Bir yazar, konu edindiği durumun karakterine bürünmektedir. Hissettiklerini aktarırken kendisi olmaktan çıkar ve kitabın içindeki karakteri yaşar. Bu hem okuyucuyla bir bağ kurmasını sağlar hem de okuyucunun ürettiği eserle bir bağ kurmasını sağlamaktadır.

İçerik Haritası

Yusuf Atılgan Kimdir?

Yusuf Atılgan, 27 Haziran 1921 tarihinde Manisa’da doğmuştur. Yazar kimliğinin yanında öğretmendir.1950-1980 yıllarında yazılarını yazmıştır. Bu dönemlerin ilk modernist yazarlarındandır. Yusuf Atılgan’ın ailesi Manisa’daki Yunan işgalinden sonra Hacırahmanlıya göç etmiştir. Yusuf Atılgan Balıkesir Lisesinden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmıştır. Okulda Halide Edip Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerin öğrencisi olmuştur. Özgürlükçü bir genç olan Atılgan, o dönem Sol öğrenci hareketlerine katılarak, belli bir süre hapishanede kaldı. Daha sonra okuldaki tezini tamamlayarak, İstanbul üniversitesinden mezun oldu. Atılgan 1 yıl boyunca Akşehir’de bulunan bir lise de 1 yıl eğitim verdikten sonra Hacırahmanlıya döndü. Babasının ölümüyle çiftlik işleri ile ilgilendi.1949 yılında evlendi. Belli bir süreden sonra çiftlik işlerini bırakarak, edebiyata yoğunlaştı. Yusuf Atılgan farklı şekilde yönlenen hayatıyla, edebiyatı birleştirdi.

Yusuf Atılgan Eserleri

Yusuf Atılgan’ın eserleri,

  • Anayurt Oteli.
  • Ayaklı Adam.
  • Canistan.
  • Siz Rahat yaşayasınız diye.
  • Bütün Öyküleri.
  • Sevgili Halil Kardeş olarak bulunmaktadır.
  • Bodur Mineralden Öte ve Eylemci adlı eserleri öykü türündeki eserleridir.
  • Çıkış Gecesi eseri piyes eseridir.
  • Ayrılık ve ölü Su adlı çalışmaları şiirleridir.

Özellikle Aylak Adam kitabını önermekteyim. Kitabın konusu; toplumla uyuşmayan, ataerkil yapıya uymayan, uyuşuk, bu uğurda gerçek aşkı arayan,huysuz,sıkılgan,mutsuz ve aylak adamı anlatmaktadır. Özellikle kitapta karakterle ilgili betimlemeler baya güçlü şekilde aktarılmaktadır.

Yusuf Atılgan Sözleri Nelerdir?

Yazarın eserlerindeki sözleri okuyucuyu farklı şekilde hissettirmektedir. Aylak Adam kitabında şu şekilde belirtmiştir, İnsanları yalan söyledikleri zaman dinlemeyi severim. Olmak istedikleri ama olamadıkları ''kişi''yi anlatırlar.

“Sustu. Konuşmak gereksizdi. Bundan sonra kimseye ondan söz etmeyecekti. Biliyordu; anlamazlardı.”

Ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde; sözle, yazıyla, resimle ya da susarak.

Anayurt oteli kitabında da yazar şu şekilde dizelere yer vermiştir; “Ne ölüyüm ne sağım.”

Değişmez tek bir kesinlik vardı insan için : Ölüm.

Yusuf Atılgan hangi anlayışı esas almıştır?

Yusuf Atılgan’ın yazı anlayışı Modernizm anlayışıdır. Yazar bu akımdan etkilenerek eserlerini ortaya koymuştur. Yazı alanında şiirle başlamış olsa da, yazdığı romanlarla tanınmıştır. Romanlarında iç gözlem tekniği ön plandadır. Aslında bireyin ruh halini başarılı şekilde yansıtmıştır. Zaman zaman psikanalatik ve bilinçaltını yansıtmaya çalışmıştır. Modernizm, yaşamın açık ve anlaşır bir hal olduğunu savunmaktadır.

Yusuf Atılgan hikayeleri nelerdir?

Yusuf Atılgan’ın hikayeleri, Bütün Öyküleri, Sevgili Halil Kardeş, Ekmek Elden Süt Memeden, Siz Rahat Yaşayasınız diye, Bodur Minareden Ötürü, Eylemci kitaplarıdır. Hikayelerinde, kırsal kesimin geleneksel yaşamından kesitler sunmaktadır. Şehri anlatan öykülerinde ise hali hazırda duyulan bıkkınlığı konu almıştır.

Yusuf Atılgan ne zaman öldü?

Yusuf ATILGAN 9 Ekim 1989 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.68 yaşında vefat etmiştir.

Yusuf Atılgan toplumcu gerçekçi mi?

Yusuf ATILGAN toplumcu gerçekçi olarak görülse de aslında, eserlerindeki karakterler dikkate alındığında varoluşçulukla iç içe geçtiği ve bu anlayışın etkileri görülmektedir.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar