Anasayfa >> Türk Edebiyatı >> Türk Edebiyatı Romanları >> Aylak Adam Özet Ve Konusu & Yusuf Atılgan

 aylak-adam-konusu-ve-yorum-yusufatilgan

Aylak Adam Özet Ve Konusu & Yusuf Atılgan

Aylak adam konusu, bir adın bile çok görüldüğü C.’nin bir yıl boyunca başından geçen olayları anlatan kitap, dörde kısma ayrılmış olup her kısmında farklı mevsimlerde C.nin yaşantısını ele almıştır. Babasından kalan emlaklardan aldığı kiralarla çalışmadan geçinebilen C., gününü kitap okuyarak, kahvehanelere, restoranlara, barlara giderek, film izleyerek, bol bol yürüyüş yaparak, sanat etrafındaki arkadaşlarıyla sohbet ederek ve durmadan düşünerek zaman harcar… C., toplumla uyuşamayan, ataerkil yapıya ait olamayan, iki kişiden kurulmuş toplumların “en iyisi” olduğu düşüncesine sahip ve bu uğurda ‘gerçek aşk’ı arayan; huysuz, sıkılgan, mutsuz ve ‘aylak’ bir insandır. Romanın konu edildiği bir yıl boyunca C.’nin başından iki aşk olayı gerçekleşir. İlkinde üniversite öğrencisi ‘süssüz, sade’ Güler’den umduğunu bulamayan C., yaz mevsiminde gittiği pansiyonda karşılaştığı eski sevgilisi ‘ressam ve kişilikli’ Ayşe ile de maceralı bir aşk süreci geçirir. Aylak Adam, aradığı ve tek tutamak olarak düşündüğü gerçek sevgiyi, o kadını ararken aslında sürekli O'na teğet geçmektedir. Yolda, tramvayda ya da kumsalda çok yakınlaşıyor; fakat O'na erişememektedir.

İçerik Haritası

Aylak Adam Özet 

Aylak Adam eserinin baş karakteri C. annesini küçük yaşta kaybettiği için teyzesinin sevgi ve şefkatinde büyür. C. Anne sevgisinin eksikliğini her zaman hissetmiştir. Her ne kadar teyzesi ona ilgi ve alaka göstersede annesinin yokluğunu hep hissetmiştir. İşte bu yüzden C. hayatına giren kadınlarda aşktan çok bir anne sevgisi aramaya başlar. C. varlıkları bir ailenin çoçuğu idi. Bu yüzden maddi olarak bir sıkıntısı yoktu. C. tüm günü kahvehanelerde, restorantlarda, kafelerde kitap okuyarak veya gezerek geçirmekteydi. Kahramanımız C.’ nin bir ressam arkadaşı vardı. Bir gün ressam arkadaşını ziyaret etmeye gitti. Ve ona modellik yapmaya başladı. C. ressam arkadaşının çizdiği resimdeki bir detaydan rahatsız oldu ve birdaha ressam arkadaşına gitmedi.

Kahramanız C. hayatında değişiklik yapmak istedi. Buna binaen kitap yazmaya karar verdi. Ve kısa süre sonra sıkıldı ve vazgeçti. Bir bahar sabahı pastanede gördüğü güzel bir kız dikkati çekti ve peşine düştü. C. bu güzel kızın dikkatini çekmek için elinden geleni yaptı ve Güler adlı bu kızla bir ilişkiye başladılar. Ama hayata dair bakış açıları birbirinden çok farklı idi bu yüzden de ilişkileri kısa sürdü.

C. gene aylaklık yaptığı günlerde başka bir kızla tanışır. Kızın adı Ayşe idi. C. Ayşe için güzel duygular beslemekteydi. C. farkında olmadan Ayşe’ye çok değer vermişti ve onu gözünden bile kıskanır olmuştu. Bir gün sokakta sevgilisi Ayşe’yi başka bir adamla görmüştü? Anlamadan dinlemeden peşin hüküm vererek Ayşe’yi ansızın terk etmişti. Daha sonraları C. başka kızlarlada ilişki yaşamaya çalışsada aradığı sevgiyi hiç birinde bulamamıştır.

C. yaz aylarını İstanbul’da geçirmeyi çok severdi. Her zamanki kaldığı pansiyona gitmişti gene. Ama pansiyonda hiç beklemediği biri ile karşılaştı. Ansızın terk etiği eski sevgilisi Ayşe’yi gördü. Ve unuttu sandığı tüm duyguları yeniden alevlendi. Kendi tutamaz ve Ayşe ile konuşur. Ayşe ve C. bir süre konuştuktan sonra yeni bir ilişki başlatmaya karar verirler.

Ayşe ve C.’nin ilişkileri ilk başlarda çok güzel gitmişti. C. bir akşam geçmişinden söz etmeye başlamıştı. Ayşe duydukları karşısında tedirgin olmuştu ve korkmuştu. C.’nin babasıyla hiçte güzel anıları yoktu. Ayşe C.’nin toplumdan uzak, farklı bir hayat arayışında olduğunu anlamıştı. Ve bir gün gene kendisi terk edeceğini düşünerek ona bir not ile veda etmişti.

Hayatta aradığı mutluluğu bir türlü C. bulamamıştır. Sonbahar aylarında oturduğu eve geri dönmüştü. Bir gün C. sol şakağında ağrı hissetmişti ve hiç iştahı yoktu. Bu durumu içki içerek geçiştirmeye çalışmıştı. Bir akşam bir pastaneden çıkarken eski arkadaşı Sadık’a rastlar. Birlikte biraz içtikten sonra Fransa’da olan ortak arkadaşı Kemali’in döndüğünü öğrenir ve birlikte onu görmeye giderler. Kemal ile sohbet esnasında bir anda sol şakağında şiddetli bir ağrı hisseder ve ortamdan uzaklaşmak için kendini sokağa atar.

Eve gitmeye hazırlanırken bir anda kendisini güzel bir tatlıcıda bulur. Burada tatlısını yer ve hayatının kadınını bulacağını düşünür. Tam o sırada camın önünden mavi yağmurluklu bir kız geçer. Tatlıcı’dan bir ok gibi fırlar ve kızın peşine düşer kız otobüse biner C. yetişemez ve hemen bir taksi durdurmaya çalışır ve taksinin önüne atlar. Bu duruma taksici çok kızar ve iner C. suratına okkalı bir yumruk vurur. C. yere yığılır. Kendine geldiğinde artık kıza yetişemiyeceğini düşünür. Bu yaşadığı olaydan da kimseye söz etmemeye karar verir.

Aylak Adam Karakterleri 

  • C.,
  • Ayşe,
  • Güler,
  • Sadık
  • Kemal.

Yusuf Atılgan'ın kaleme aldığı 'Aylak Adam' romanının ana karakteri isminden de anlayabileceğimiz üzere yaşamı aylaklık yapmakla geçen bir kişi. Bu romanda ana karakterin hayatının bir senesini kış, ilkyaz, yaz ve sonbahar olmak üzere dört bölümde anlayabiliyoruz.

Aylak Adam Yorum

Aylak Adam romanı C. adlı şahsın yapısı, anlatım tekniği ve romandaki mekan ile zaman unsurlarının işlenişi yönüyle edebiyatımızda postmodern roman anlayışının birinci kırılmalarından kabul edilmektedir. Kurgu sanatı ile yapılan bu eser ayrıca bir çok özel ödükede layık görülmüştür.

Aylak adam kaç sayfa?

Aylak Adam kaç sayfa, Türk yazar Yusuf Atılgan'ın 1959'da yayımlanan 156 sayfadan oluşan ve birden fazla ödül alacak olan ilk kitabıdır. Aylak Adam kitap olarak 1959`da yayımlandıktan uzun süre kıymeti anlaşılmasada uzun süre sonra Aylak Adam yorumları çok etkileyici olmuş ve kitabı öne çıkarmıştır.

Aylak adam kimin eseri?

Yusuf Atılgan, Türk asıllı yazar ve öğretmendir. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazılar yazmıştır. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisi olmuştur. İlk kitabı da olan Aylak Adam Yusuf Atılgan tarafından kaleme alınmıştır. 

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar