Anasayfa >> Türk Edebiyatı >> Türk Edebiyatı Romanları >> Araba Sevdası Özet Ve Konusu & Recaizade Mahmut Ekrem

araba-sevdasi-konusu-ve-ozeti

Araba Sevdası Özet Ve Konusu & Recaizade Mahmut Ekrem

Araba Sevdası konusu, 1898 yılında yayınlanan Araba Sevdası Osmanlı yenileşme hareketi çerçevesinde Tanzimat ile birlikte Batı’ya açılan Osmanlı Devleti’nde toplumda yaşanan batılılaşma sürecini ve bu süreçte bireylerin yaptığı yanlış davranışları konu edinir. Romanda züppe Bihruz Bey ve onun yaşadığı aşk anlatılır. Batılılaşmayı yanlış anlayan ve bir tür Batı hayranlığı buhranı içinde olan Bihruz Bey tipik bir Tanzimat erkeği olarak eleştirilir.

İçerik Haritası

Araba Sevdası Özet

Yazarın tek kitabı olan Araba Sevdası yayınlandığı tarihten itibaren okurları tarafından oldukça beğeni toplamıştır. Türk Edebiyatı Klasikleri arasında yer alan kitabın ana karakteri Bihruz Bey’dir. Eski vezirlerden birinin oğlu olan Bihruz Bey alafrangalığa oldukça meraklıdır. Herkesle Fransızca konuşmaya çalışır. Bir gün babası ölür ve kendisine çok büyük miktarlarda bir miraz kalır. Bihruz Bey kendisine miras kalır kalmaz, onu kısa sürede bitirip yok edecek bir eğlence hayatına dalar.

Bihruz Bey bir gün arabası ile seyahat ederken çok güzel sarışın bir kadın görür. Kadını gördüğü anda aşık olan Bihruz Bey, kadını takip etmeye başlar. Adı Periveş olan bu kadın ile konuşmaya çalışsa da başarılı olamaz. Periveş, soylu bir aileye mensup değildir. Üstelik Mağmum Efendi adındaki bir adamın eski eşidir. Şu anda Zamiye Hanım ile yaşayan Periveş’e gücenen Bihruz Bey ona içini döktüğü bir mektup yazar. Cuma günü onu kadına vermeyi planlamaktadır. Mektupta bolca Fransızca kelime kullanmayı ihmal etmez. Gün geldiğinde kadını saatlerce bekler ama kadın gelmez.

Aşkından deliye dönen Bihruz Bey, odasından bile çıkmamaya başlar. Perdiveş ise hayatına hiçbir şeyden haberi olmadan devam eder. Bu sırada Bihruz Bey’in parası neredeyse tamamen bitmiştir. Bir gün Bihruz Bey, arkadaşı Keşfi Bey’den Periveş’in veremden öldüğünü öğrenir. Keşif Bey yalan söylüyordur. Bihruz Bey sonrasında Periveş’i gördüğünde de ona bu kadının Periveş’in ikizi olduğunu söyler. Bihruz Bey bu iki yalana da inanır.

Bir süre sonra Bihruz Bey’in evine haciz gelir. Elindeki avucundaki neredeyse her şeyi kaybeden Bihruz Bey İstanbul’a taşınır. Bir gün yeniden Periveş ile karşılaşır. Ona kardeşinin mezarını sorar. Periveş’in ve yanındaki Çengi Hanım’ın hakaretlerinden ve gülüşmelerinden aslında Periveş’in ikizi olmadığını anlar. Bu konuşmadan sonra Periveş’in ayrıca soylu bir kadın değil, oldukça düşkün bir kadın olduğunu da öğrenir.

Araba sevdası yazarı kimdir?

Roman, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır.

Araba sevdası türü nedir?

Araba Sevdası realist türde yazılmış olan bir romandır.

Araba sevdası hangi dönemde yazılmıştır?

Araba Sevdası 1898 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatının ilk realist eseri olarak kabul edilen kitap, Fransız kültürüne hayran züppe bir genç olan Bihruz Bey’i anlatmaktadır.

Araba sevdası kaç sayfa?

Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış olan Araba Sevdası 320 sayfadan oluşmaktadır.

Araba Sevdası hangi bakış açısıyla yazılmıştır?

Araba Sevdası karma anlatıcı ve bakış açısının kullanıldığı bir romandır.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar