Anasayfa >> Türk Edebiyatı >> Türk Edebiyatı Romanları >> Kiralık Konak Özet Ve Konusu & Yakup Kadri Karaosmanoğlu

kiralık-konak-konusu-ve-ozeti

Kiralık Konak Özet Ve Konusu & Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Kiralık konak konusu, Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde İstanbul’da yaşanan Batılılaşma akımı ile geleneksel değerlerin kuşaklar arasında farklılaşmasını ve yaşam biçimlerinin çatışmasını inceleyen ve irdeleyen bir romandır Kiralık Konak. Yakup Kadri’nin ilk romanı olan Kiralık Konak’ta bahsedilen Konak Naim Efendi’ye aittir. Bu konağın içinde yaşananlar ile Yakup Kadri, bir imparatorluğun çöküş döneminde toplumunun içinde bulunduğu duyguları ve durumları aktarmaya çalışmaktadır.

İçerik Haritası

Kiralık Konak Özet

Dış İşler ile ilgilenen Naim Efendi, birçok devlet görevinde bulunmıştur. İnkılaplar yapıldıktan iki yıl sonra bir dava yüzünden hükümet işlerinden tiksinerek istifa etmiş ve kendi köşesine çekilmiştir. Babasından kalan serveti büyük bir dikkat ile idare etmekte ancak üzerine fazla bir şey ekleyememektedir. Oldukça kibar bir adam olan Naim Efendi, son zamanlarda İstanbul’da yaşanan toplumsal değişimden korkmaktadır. Her yeri kasıp kavuran alafranga modası ike toplumda düşünme, giyinme ve üslup algılarının yıkıldığını düşünmektedir. Konağında kızı, damadı ve torunları ile yaşayan Naim Efendi’nin konağı oldukça züppe bir yapıya sahip olan damadı Servet Bey tarafından idare ediliyor gibiydi. Servet Bey’in Avrupa hayranlılığı öyle bir seviyeye ulaşmıştı ki inkılaplardan sonra artık konakta Türkçe konuşulmasına dahi izin vermiyordu.

Naim Efendi torunlarından en çok Seniha’yı severdi. Dik başlı ve dedesinin her yaptığını garipseyip bunu dile getiren Seniha’yı her fırsatta bir bahane bularak affederdi. Senia, gece hayatına oldukça düşkün olan kardeşi Cemil’in arkadaşı Faik Bey’den hoşlanıyordu. Faik Bey’in hayalinin zengin bir dul ile evlenmek olduğunu bilen Seniha aşkından ve umutsuzluğundan rahatsızlandı. Onu Büyükada’ya gönderdiler. Cemil kardeşi yalnız kalmasın diye oraya Faik de dahil birçok arkadaşını davet etti. Artık akşamlarını içki içerek ve muhabbet ederek geçiriyorlardı. Bu muhabbetler sırasında Seniha ve Faik’in sıklıkla aralarından ayrılıp saatler sonra dönmesi dedikodulara sebep oldu. Bu dedikodular İstanbul’a kadar ulaştı. Konağa bu konuda sayısız mektup yazıldı ancak Seniha’nın anne ve babası bunları ciddiye almadılar. Torunu hakkında dönen bu dedikodulardan oldukça rahatsız olan Naim Efendi gururunu ayaklar altına alarak Faik Bey’in babasına giti. Oradan neredeyse kovularak çıktıktan sonra, torunu Seniha’dan da ağza alınmayacak laflar işitti. Bu laflar onu o kadar üzdü ki hem rahatsızlanmasına hem de torunu ile bir daha konuşmamasına sebep oldu. Seniha ise bir gün evden çıktı ve bir daa hiç geri dönmedi.

Kiralık konak kimin eseri?

Kiralık Konak Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından Milli Edebiyat akımına uygun olarak yazılmıştır.

Kiralık konak türü nedir?

Kiralık Konak tezli roman türünde yazılmış bir eserdir.

Kiralık konak kaç sayfa?

Kiralık Konak 232 sayfadan oluşmaktadır.

Kiralık Konak hangi döneme aittir?

1922 yılında yazılmış olan Kiralık Konak Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemini anlatmaktadır.

Kiralık Konak Hangi akım ile yazılmıştır?

Kiralık Konak Tanzimat Edebiyatı döneminde yazılmış olmasına rağmen dönemin diğer eserlerine göre daha güçlü ve daha derin bir yapıya sahiptir. Doğası daha çok Yakup Kadri’nin de dahil olduğu Milli Edebiyat doğasına uygundur.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar