Kuyucaklı Yusuf Özet Ve Konusu & Sabahattin Ali
Kuyucaklı Yusuf konusu, Sabahattin ali bu kitabında kaymakan olan Selahattin Bey, bir cinayet davası yüzünden Kuyucak adlı bir köye gider. Kaymakam cinayetin işlendiği eve girer. Öldürülmüş anne baba yatakta yatmaktadır. Odada ise küçük bir çocuk vardır. Kaymakam Yusuf adlı bu çocuktan etkilenir. Erkek çocuğu yoktur ve Yusuf’u oldukça etkileyiic bulmuştur. Bu yüzden onu alıp eve getirir. Yusuf için her şey bundan sonra başlar.
İçerik Haritası
- Kuyucaklı Yusuf konusu
- Kuyucaklı Yusuf Özet
- Kuyucaklı yusuf kac sayfa?
- Kuyucaklı yusuf yazarı kimdir?
- Sabahattin ali kuyucaklı yusuf konusu bakımından türü nedir?
- Kuyucaklı yusuf karakterleri kimlerdir?
- Kuyucaklı Yusuf Muazzez i kim öldürdü?
- Kuyucaklı Yusuf kaymakam neden öldü?
Kuyucaklı Yusuf Özet
Başkahramanımız Yusuf dokuz yaşındayken köylerine eşkiyalar saldırmıştı. Bu eşkıya saldırısında Yusuf hariç tüm ailesi öldürülmüştü. Ertesi gün köye kaymakam Salahattin bey gelmişti. Köyün durumu çok vahimdi. Birkaç çocuk hariç tüm köy katledilmişti. Kaymakam bey Yusufu himayesine alarak onu evlatlık edinmişti.
Kaymakam beyin Yusuf’u evlatlık edinmesi eşi Şahinde hanımı hiç memnun etmemişti. Şahinde hanım kaymakam beye karşı gelemezdi. Bu durumu bir süre sonra kabullenmek zorunda kaldı. Kaymakam ile eşi şahinde hanım evde sürekli kavga ederlerdi. Şahinde hanım istekleri bitmek bilmezdi. Kaymakam beyin bir küçük kızı vardır. Adı Muazez’di. Yusuf evlatlık edindiği sırada Muazzez daha yeni yürümeye başlamıştı. Muazzez babası ve annesinden göremediği ilgiyi Yusuf’tan görmüştü. Yusuf Muazzezi koruyup, kollardı. Muazzez Yusuf’un sözünden çıkmazdı. Ve ona zamanla çok bağlanmıştı.
Kaymakam beyin kısa süre sonra tayini edremit ilçesine çıkmıştı. Yusuf edremitte okula başlamıştı. Mahalledeki çocuklarla pek görüşmezdi. Ama edremitte okula bir türlü ısınamamıştı. Yusuf okulu bırakmıştı.
Yusuf on dokuz yaşına gelmişti. Muazzez ise on üç yaşındadır. Yusuf bir gün muazzezi parka götürmüştü. Parkata mahallenin birkaç genci gelmişti. Muazzezin yanındaki salıncaklara binmiştiler. Yusuf Muazezi uzaktan izliyordu. Salıncaktaki çocuklardan birisi Muazzeze sarkıntılık etmişti. Yusuf bu olaya tepkisiz kalamazdı. Sarkıntılık eden kişi Şakir adındaki bir gençti. Yusuf , arbade sırasında Şakir’e yumruk atarak olayı bitirmişti.
Bu olay sonrası Yusuf’un arkadaşları çok değişmişti. Bu şakir adındaki şahıs Yusuf’un arkadaşlarını tehdit etmişti. İçlerinden ali hariç tüm arkadaşları Yusuf’a sırt dönmüştü.
Belirli bir zaman sonra Ali her zamanki gibi zeytinliğe gitmişti. Ara sıra buraya gelerek kafa dağıtırdı Ali. Bu zeytinlikte çalışan bir anne ile kızını gördü. Onlarla konuşmak istedi. Anne başından geçenleri anlatı. Aydın ilinden edremite göç ettiklerini ve kocasının kısa zaman önce kendilerini terk ettiğini anlatır. Hayatta kalmak için anne, kız olarak çalıştıklarını anlatır. Yakın zamana kadar Şakir beylerle çalıştıklarını söyler ve onların kötü muameleleri sonucu oradan kaçtıklarını anlatır. Bu zeytinlikte karın tokluğuna çalıştıklarını söylerler.
Yusuf anne, kızın anlattıklarından çok etkilenmiştir. Kendisine onları çok yakın görmüştür. Ve onlara yardım etmek istemiştir. Yakındaki marketten aldığı bir miktar yiyecekle onların evlerine gelmişti. Tam bu sırada Şakir’in en yakın arkadaşı Hacı Ethem de oraya gelmişti. Ve Yusuf’u orada görünce kadına tokat atar. Bu durumda Yusuf hemen olaya müdahale eder ve Hacı Ethemle aralarında arbade yaşanır. Hacı Ethem Yusuf’u orada bıçaklar. Ve oradan kaçar.
Şakir Yusuf’tan yediği dayağı unutmamıştır. Yusufa bir bedel ödetmek için devamlı bir fırsat aramaktadır. Bir kış akşamı Kaymakam Salahattin beyi arkadaş toplantısı davet edilmişti. Bu davette ilerleyen saatlerde masa kurulup kumar oynanmaya başlanmıştı. BU kumar sonucu Şakirin yakın arkadaşı Hacı Ethem Salahattin beyin, hileyle tüm paralarını almıştı ve üç yüz yirmi lirada borçlandırmıştı.
Ertesi Sabah Kaymakam beye borçları için kağıt imzalatmıştı. Kaymakam bey kimseye olanı biteni anlatamazdı. İçten içe çok pişmandı. Nasıl böyle bir hata yaptığını düşünmekteydi. Bu düşünmelerin sonunda işten eve gelmişti. Eşi şahinde hanım Muazzeze Hilmi beylerin görücü geldiğini söyler. Hilmi beyin oğlu şakir’e ilçede kimse kız vermek istemezdi. Çünkü pis ve lanet adamın tekiydi. Ama Hacı Ethem kaymakam beyi kumarda kaybettiği paralar yüzünden elini kolunu bağlamıştı. Kaymakam bey bu olaydan Yusuf’a hiç bahsetmemişti.
Birkaç gün sonra Kübra ve annesi Yusuf’un yaralı olarak evine getirmişlerdi. Ellerinden geldiği kadar bıçaklanma sonrası Yusuf’a bakmışlardı. Yusuf evdekilere doğruyu söylemez ve Kübranın babasına benzetildiği için çıkan kavgada bıçaklandığını söylerler. Zamanla Kübra ve annesi konağa hizmetçi olarak yerleşirler. Konakta Muazzez, Kübra’dan hiç hoşlanmazdı. Devamlı onla mesafeli konuşurdu.
Kaymakam bey ileri’ki günlerde Yusuf’a durumu açıklar ve Muazzezi, Şakire vermeyi düşündüğünü söyler. Yusuf, Şakir’in nasıl bir karaktersiz insan olduğunu anlatmaya çalışır. Hatta şahitler bile getirir, gel görki Kaymakam bey borcu yüzünden kızını isteyenlere hayır diyemez. Yusuf, kaymakam beyin borcundan haberdar olmuştur. Tüm olanların farkındadır. Bu borcu ödeyebilecek gücüde yoktur.
Yusuf borç meselesini arkadaşı Ali’ye anlatmıştır. Ali bir çözüm bulabileceğini söylemiştir. Ve ali büyükleri ile konuşup bu parayı bulur. Ve kaymakam beyin tüm borcunu öder. Borç meselesi çözülünce kaymakam bey Muazez’in, Şakir’i istemediğini öne sürerek ret eder. Lakin bu seferde Ali, Muazez’e ilgi duyar. Bu durumu Yusuf, Muazez’e anlatır. Muazez ne Şakiri, nede Ali’yi istemediğini söyler Yusuf’a, bakışlarıyla’da benim istediğim sensin der. Bu durumdan dolayı Yusuf artık Muazez’le eskisi kadar konuşmaz ve ondan hep kaçar. Muazez artık istenmediğini düşünerek Ali’yle yakınlaşmaya başlar.
Ali ve Muazez evlenmeye karar verirler. Yusuf’un içi kan ağlaya ağlaya durumu kabullenmeye çalışır. Düğün gecesi misafirler arasında şakir’de vardır. Şakir çok içmiştir ve sarhoştur. Ne yaptığını bilmez durumdadır. Düğünde havaya ateşler açılır ve Ali, bir anda yere yığılır. Şakir Ali’yi bilerek vurmuştur. Lakin olayı gören misafirler jandarmaya ifade verirken her şeyin bir kaza olduğunu söylerler. Şakir’in akrabaları jandarma çavuşuna rüşvet vererek olayı daha fazla didiklememesi gerektiğini söylerler. Böylelikle olay kapanır ve düğün gecesi Ali ölür.
Tüm bu olaylar sonrası Muazez çok üzgündür. Kaymakam bey rahatsızlanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Kaymakam beyin kalp rahatsızlığı ortaya çıkmıştır. Yusuf Muazez’in evde kalmasına çok sevinir lakin Muazeze gene soğuk ve mesafeli davranmaktadır. Kaymakam beyin hanımı Şahin’de ise Muazezi Şakir’e verme fikrindedir.
Şahin’de hanım tüm olanlara rağmen gezmelere devam etmektedir. Üstelik Şakir’in ailesinide ziyaret emektedir. Bu ziyaretlere Muazez katılmak istemese de annesi zorla götürür. Bu ziyaretlerden ne Yusuf’un haberi nede kaymakam beyin haberi vardır. Bir gün böyle bir ziyaret gününde Yusuf eve gelir ve hizmetçilere Muazezi sorar onlar olanı anlatır. Yusuf deliye döner ve şakirgilin evine gider. Oraya gitmeden bir araba kiralar. Şakir ailesinin evine vardığında muazez bahçe idi. Yusuf, muazeze seslenir ve onu oradan sessizce alır götürür.
Yusuf muazezi arabaya bindirdiğinde içindeki herşeyi anlatır. Ve bir köye gelirler. Köyde Yusuf ile Muazez evlenirler. Tüm olanları kaymakam bey öğrenir. Ve Yusufu ve kızını bulmak için uğraşır. Sonunda bir köyde ikisinide bulur. Kaymkam bey Yusuf ve Muazezi alır eve getirir. Sonrasında onlara düğün yapar. Çünkü muazez’in, Yusuf’la evlenmesine çok sevinmiştir. Eşi Şahin’de hanım bu durumdan hiç hoşnut olmaz. Ona göre bu evlilik bir felakettir. Evde zorunda olmadıkça Yusuf ve kızıyla hiç konuşmaz.
Yusuf düğün sonrası boş ve işsiz bir adamdır. Bu durumdan çok rahatsızdır. Kaymakam bey bir yolunu bularak Yusuf’a kaymakamlık binasında bir iş ayarlar. Burada memurluk yapmaya başlar. İlk başlarda çok sıkıcı gelsede zamanla alışır.
Yusuf her şeyi yoluna koyduğunu düşünürken ülkede seferberlik ilan edilir ve eli silah tutan herkes askere alınır. Yusuf’un geçmişten kalan elindeki bir yara yüzünden askere alınmaz.
Yusuf ve ailesi bir akşam evde otururken kaymakam bey bir anda rahatsızlanır ve Yusuf araba bulmak için dışarı çıkar. O sırada muazzez ve annesi kaymakam beyin yanındadır. Gel görki kaymakam bey o gece ölür. Yusuf ve ailesi bu duruma çok üzülür. Ve yusuf artık tüm ailenin sorumluluğunu üzerine alır. Yusuf artık tek başınadır.
İlçeye yeni kaymakam atanır. Yeni gelen kaymakam Şakir ve çevresiyle ahbap olur. Yeni gelen kaymakam eğlenceyi ve rüşveti çok sever. Şakir kaymakamlık binasında çalışan Yusuf’u köylere tahsildar olarak gönderir. Böylelikle Yusuf evine bazen 15 gün hiç uğrayamaz. Kaymakamın eşi şahinde hanım Yusuf’un kazancı küçümsemektedir. Ve bu yüzden kızıyla devamlı tartışırlar.
Şahinde hanım kavgaları bitirmek ve Yusuf’a iyi davranmak için kızı muazez’le anlaşma yaparlar. Bu anlaşma eskisi gibi Şahinde hanım gezmelere gitmek ister ve yanında kızıda olacaktır. Bu gezmeler in biri de Şakir’in ailesine gitmektir. Bir süre bu gezmeler devam eder ve artık Şahinder ve Muazez eve misafir bile alırlar. Bu misafir gelip gitmeleri sonrası evde bolluk artar. Bu misafirlerin geldiği bir gün gene birisi Muazez’e sarkıntılık eder. Şahinde hanım bu duruma ses çıkartmaz. Muazez masayı terk eder ve odasına gider.
Yusuf eve döndüğünde bu bolluğun kaynağı sorar. Muazez kaymakamlığın yardım ettiğini söyler. Yusuf durumdan şüphelenmiştir. Ve kasabada artık dedikodular dolaşmaktadır. Yusuf durumdan iyice şüphelendiği için bir hafta izin alır. Ve herşeyi öğrenir. Bir hafta sonra Yusuf istemesede işe dönmek zorunda kalır. Arkasına eşini bırakmak istemez ama çaresizce gider. Gittiği köyde bir gece bile kalamaz ve eve geri döner. Eve geldiğinde misafirler vardır. Bu misafirlerden biri gene Muazez’e sarkıntılık etmektedir. Bu durmu gören yusuf odaya dalar ve önüne gelene yumruk ve tokat atar. Çıkan harbede sonrası silahlar konuşur. Bir anda sesler kesilir ve yusuf muazezi alarak evden kaçar. Arabada Muazez yaralandığını söyler ve kan kaybetmektedir. Yusuf başka bir kasabaya giderek doktor aramaktadır. Arabaya döndüğünde Muazez ölmüştür. Muazez’in ölümüyle Yusuf yıkılmıştır ve elleriyle kazdığı mezara sevdiğini gömmüştür. Bu günden sonrada Yusuftan bir daha bir haber alınmamıştır.
Kuyucaklı Yusuf Özet Kısa
Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Kuyucak köyünü yağmurlu bir sonbahar gecesinde, 1903 yılında eşkiyalar basar ve bir karı kocayı öldürürler. Olayı soruşturmaya kaymakam Selahattin Bey de gelir. Anne babasının öldürüldüğü odada bekleyen Yusuf’tan çok etkilenir ve onu evlatlık alır. Bir sene sonra Erdemit’e atanan kaymakam, burada Yusuf’u okula veri ancak Yusuf okuma yazmayı öğrenince okulu bırakır. Kaymakam karısından kaçmak için ekndini içkiye ve kumara verir.
Yusuf 19, kaymakamın kızı Muazzez ise 13’e girmiştir. Kasabanın kabadayısı Şakir bir gün Muazzez’e sataşır.Şakir bu davranışı nedeniyel Yusuf’tan dayak yer. Fabrikatör’ün oğlu olan Şakir Muazzez’i alacağına yemin eder ve babasıyla planlar kurmaya başlar. Kaymakan sarhoş olduğu bir gece fabrikatöre 320 altın borçlanır. Yusuf, Muazzez’in bu borç yüzünden Şakir’e verileceğini anlar ve Muazzez’e aşık olan Ali’den yardım ister. Ali, borcu halleder ve kısa zaman içinde Şakir’in tabancasından saçılan bir kurşun nedeniyle ölür. Yusuf utanç içinde Muazzez’den kaçmaya başlar. Şakir, Muazzez’in annesini kandırır ve annesi tarafından sürekli zorlanan kız sonunda pes eder. Şakir ile buluşmak için hazırlanır ancak Yusuf araya girerek Muazzez’i kaçırır. Kaymakam onları Erdemit’e getirip evlendirir ancak kendisi çok geçmeden ölür.
İzzet adında yeni bir kaymakam atanır. Bu kaymakam hem Şakir ile hem de babasıyla çok iyi anlaşmaktadır. Yusuf bu kaymakam tarafından süvari tahsildarlığına atanır ve at sırtında köy köy dolaşmayabaşlar. Bu sırada annesi tarafından içkiye alıştırılan Muazzez, Şakir ve arkadaşlarının sofrasına konuk olmaktadır. Bir gece Yusuf erken döner ve bu manzarayla beraber aklını yitirir. Ortalığı kurşuna dizdikten sonra artık sessizliğe bürünmüş olan kalabalıktan karısını çekip çıkarır. Onu Erdemit’e götürmek istemektedir ancak fark eder ki o karmaşanın içinde karısını da vurmuştur. Muazzez orada hayata gözlerini yumar. Karısını elleriyle gömen Yusuf, at sırtına atlayıp kayıplara karışır.
Kuyucaklı yusuf kac sayfa?
kuyucaklı yusuf sayfa sayısı 220’dir.
Kuyucaklı yusuf yazarı kimdir?
Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali tarafından yazılmıştır.
Sabahattin ali kuyucaklı yusuf konusu bakımından türü nedir?
Sabahattin Ali tarafından yazılmış olan Kuyucaklı Yusuf kitabı roman türünde yazılmış bir kitaptır.
Kuyucaklı yusuf karakterleri kimlerdir?
Karakterlerimizden bazıları Yusuf, Muazzez, Muazzez’in annesi Şahende ve kötü adam rolündeki Şakir’dir.
Kuyucaklı Yusuf Muazzez i kim öldürdü?
Yusuf, 1 ay süren bir işten döndükten sonra karşılaştığı manzara ile donakalır. Muazzez sarhoş olmuştur ve kaymakamın arkadaşlarından biri ona yaltaklanmaktadır. Yusuf buna dayanamaz ve içeridekilere ateş etmeye başlar. Sonra Muazzez’i alarak Erdemit’e getirir. Ancak korkunç bir gerçeğin farkına varır. Yusuf ateş açtığı esnada kurşunların biri de Muazzez’i yaralamıştır. Yaralandığını daha fazla gizleyemeyen Muazzez hayata gözlerini yumar.
Kuyucaklı Yusuf kaymakam neden öldü?
Kaymakam Yusuf ve Muazzez’i Edremit’e getirerek orada evlendirir. Yusuf’u tahrirat katibi yapar ve maalesef çok geçmeden kalp hastalığından vefat eder.
Kuyucaklı Yusuf 100 Temel Eser mi?
Evet, Kuyucaklı Yusuf kitabı 100 Temel Eser kategorisinde yer almaktadır.