Anasayfa >> Dünya Edebiyatı >> Dünya Edebiyatı Romanları >> Cesur Yeni Dünya Özet Ve Konusu & ALDOUS HUXLEY

cesur-yeni-dunya-konusu-ve-yorum

Cesur Yeni Dünya Özet Ve Konusu & Aldous Huxley

Cesur yeni dünya, kitabı ünlü yazar Aldous Huxley tarafından fantastik türünde yazılan bir kitaptır. Cesur yeni dünya konusu, Cesur yeni dünya kitabında insanlar artık birbirleriyle savaşmıyorlar ve mutlu olmak için ilaç kullanıyorlar. Yeni dünya düzeni ile artık insanlar doğmaz, üretilirler. Roman, genel olarak karakterlerin yeni dünya düzeninde yaşadıklarını ve bu düzeni sorgulamalarını, düzen içerisindeki çatışmalarını içerir.

Yeni dünya düzeninde Ford’un insan üretmeye yarayan bir fabrikası vardır. Bu fabrikada insanlar Epsilon, Gama, Delta ve Alfa şeklinde ayrılmış bir kast sistemine göre üretilirler. Üretilen bebeklerin ait olduğu kast sistemine göre fiziksel ve zihinsel durumları belirlenir. Bu bebekler ait oldukları kast sistemine göre yetiştirilir. Sorgulama yetenekleri yoktur bu nedenle insanlar hayatları boyunca hiç mutsuz olamazlar. Ayrıca insanlara doğum yapmak da yasaklanmıştır.

Bu dünyada yaşlanma ve hasta olma gibi kavramlar yer almaz. İnsanların mutsuzluk hissetme ihtimallerine karşın bazı haplar kullanılır. Bu dünya tam olarak ironik bir ütopyadır. Çünkü insanlar sağlıklıdır, savaşlar yok olmuştur. Yeryüzündeki kaos sona ermiştir ancak bunlara insanların sahip olduğu birçok değer yok edilerek ulaşılmıştır.

İçerik Haritası

Cesur Yeni Dünya Özet

Ford’un kurmuş olduğu insan üretme fabrikaları insanları kategorilere göre üretmektedir. İnsanları ürettikleri kategoriler Epsilon, Gama, Delta ve Alfa’dır. Dünya üzerinde yeni bir kast sistemi kurulmuştu. Bu kast sisteminde Dünya cemaat, özdeşlik, ve istikrar kurallarına dayandırılmıştı. Bu kurallara uymayanlara çok cezalar vardı. Bu insan üretme fabrikasında bebeklerin sınıflarına göre oksijen miktarı, yapay kan, hormon, vitamin ve çeşitli zehirler vererek vücutlarını yetiştirmeye çalışıyorlardı.

Bu düzende çocuk yapmak yasaktı. Üretilen bebekler şişelenip kast sistemine göre yetiştirilip topluma katılmaktadırlar. Bu insanlar hiçbir şeyi sorgulamazlardı ve böylelikle mutsuz da olmazlardı. Ne imkan verilirse ona razı gelmekte idiler.

Bu yeni dünyada artık hastalanma ve yaşlanma gibi insansı sorunlar artık ortadan kalkmıştır. Yeni dünya düzeninde eskiyi at yeniyi al vardı. Bu şekilde olunca üretimdeki alt grup olan işçiler hiç boş kalmıyordu. Bu dünyada herkes halinden menun ve mutlu idi. Olası durumlarda insanlara “Soma” denilen haplar verilirdi. Bu haplar Hristiyanlık ve alkolün bütün avantajlarına sahipti ve yan etkileri yoktu.

Bernard “Alfa, artıdır” fikrini hiçbir zaman benimsememişti. Bu düşünce sistemin kendisini köleleştirdiğini düşünürdü. Zaman zaman bu kuralı ihlal etmek de idi. Kız arkadaşı ile özen izinle Ayrı bölge’ye giderlerdi. Bu bölge insanlardan ve medeniyetten uzak eski hayat tarzıyla yaşamlarını sürdüren gelenekçi bir yapıdadır. Bernard bu bölgede John ile tanışır. John annesi Linda bir Beta’dır. Onun hayat hikayesini dinlerler. Araştırmak için londra’ya getirilirler. Fakat linda bir süre sonra burada hayatını kaybeder.

John ayrı bölgesinden bu yeni dünya bölgesine geldiğinde bu dünya’ya hayranlıkla bakar. Fakat bu dünyada yaşam göründüğü gibi değildir. Çünkü bu dünyada insanlara tercih hakkı verilmemektedir. İnsanlar kast sistemi ile birbirinden ayrıştırılmıştır. Alt grup işçiler hep bir köle çalıştırılmaktadır. Üst grub betalar ise zevk ve sefa içinde yaşamaktadırlar. Bu durum John çok ama çok rahatsız etmişti.

Bernard ve arkadaşı Hemholtz yönetimle çatışma içerisindedir. John ile olan yakın dostlukları onların ceza almalarına sebep olur. Bernard ve arkadaşı kendileri gibi birey olmayı başaran, yönetime kafa tutan insanların olduğu bir adaya gönderilirler. Bu adada insanlar üzerinde deneyler yapılmaktadır. John bu deneylerden kaçmayı başarmıştır ve kimsenin olmadığı bir yere gitmiştir ve artık tek başına yaşamaktadır. Bu bölgede vahşi hayvanlar ile vahşi doğada tek başına yaşamaya çalışmaktadır. John derki “Mutsuzluğu burada yaşadığım sahte ve yalancı mutluluğa yeğlerim.” demiştir.

Cesur Yeni Dünya Kitabı Hangi Türde Yazılmıştır?

Kitap, bilim kurgu- fantazya türünde yazılmış bir romandır.

Cesur Yeni Dünya Kitabı Kaç Sayfadır ?

Kitap, toplamda 332 sayfadan oluşmaktadır.

Cesur Yeni Dünya Kitabında Yer Alan Karakterler Kimlerdir?

  • Bernard- Marx,
  • John the Savage (vahşi),
  • Henry Foster,
  • Lenina Crowne,
  • Mustapha Mond,
  • Fanny Crowne,
  • Benito Hoover,
  • Helmholtz Watson,
  • Linda,
  • Pope ve yaşlı Mitsima kitapta yer alan karakterlerdir.

Cesur Yeni Dünya Kitabı Neden Yasaklandı?

İrlanda kitabı satıştan kaldırmıştır. Sebep olarak da tartışmalı olan çocuk doğumu konusunu göstermiştir. Ayrıca ABD’nin birçok eyaleti de romanı satıştan kaldırmak istenmiştir. Sebep olarak ise kitabın içerisinde olumsuz ögelerin yer alması gösterilmiştir. Ayrıca Çin, İngiltere ve Hindistan da kitabın içerisinde pornografik ögelerin olması gerekçesiyle kitabın satışını yasaklamıştır.

Cesur Yeni Dünya Ütopyası Nedir?

Kitapta teknoloji ve bilim alanında çok fazla gelişmiş olan bir toplumdan bahsedilir. İnsanlar toplumun ihtiyacına göre üretilirler. Üretimden önce nitelik ve ölçüler önceden belirlenir. İnsanlar fabrikada üretilirler ve büyüme, yetişme süreçleri de özel merkezlerde gerçekleşir.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar