Anasayfa >> Dünya Edebiyatı >> Dünya Edebiyatı Romanları >> Platon Devlet Özet Ve Konusu

devlet-konusu-ve-ozet-eflatun-platon

Platon Devlet Özet Ve Konusu

Platon Devlet konusu, eserde haklılık, güçlülük, eşitlik, iyilik gibi insanlık durumlarını irdeleyerek aslında düşlediği en iyi devlet şeklini okuyucuya aktarmaya çalışmıştır. Platon, Devlet adlı bu eseriyle birlikte 2000 yılı aşkın süredir ortaya konan bütün toplum düzenlerinin ve devlet kuramlarının başvuru kaynakları arasında yer almıştır. Eflatun olarak da bilinen Platon, bugünkü üniversitelerin atası sayılan Akademia’nın kurucusudur ve hocası olan Sokrates’i konuşturduğu ‘Diyaloglar’ adlı eseriyle felsefeyi yazıyla olabilecek en iyi şekilde birleştirmiş olan ustalardan biridir.

İçerik Haritası

Platon Devlet Özet

Platon’un Devlet’inin ilk cildi Sokrates ve yanındakiler arasındaki diyaloglardan oluşmaktadır. Bu konuşmalarda topluma dair birçok konu konuşulmakta ve çeşitli eleştiriler yapılıp çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Platon bu kitap sayesinde sadece ideal devlet görüşünü değil, bütün hayat felsefesini okuyucularına anlatmıştır. Platon aslında kitabında bahsettiği ideal devlet anlayışının, ütopik bir devlet anlayışı olduğunun ve gerçekleştirilmesinin ne kadar imkansız olduğunun farkında.

Kitap iyilik, kötülük; doğruluk, eğrilik kavramlarını irdeleyerek başlıyor. İnsanın hangi türlü yaşarsa ve hangi şekilde kazançlar elde ederse mutluluğu bulacağı konusunda tartışmalar yapılıyor. Bundan sonra ahlakın zorlama olup olmadığı, tanrı kavramı bir kenara bırakıldığında ahlakın nasıl değerlendirilebileceği ve insanın fırsatını bulduğunda haksızlık yapıp yapmayacağı konuşuluyor.

Bu gibi sorulardan sonra Platon’un ideal devletini anlattığı kısma geçiyoruz. Platon’a göre insan tek başına yetebilecek bir varlık değil. Toplumu oluşturursa ancak bir anlam ifade edebiliyor. Toplumdaki düzenin ancak toplum belirli düzeyde bir bolluğa ve doygunluğa ulaştığında gerçekleşeceği gibi, bu dereceye gelindikten sonra insanlar hırslarına kağılacak ve savaşlar başlayacaktır. Bu da her toplumun bir yönetici gruba duyduğu ihtiyacı ortaya çıkaracaktır.

Yöneticiler yaptırdıkları işten ve eserden dolayı para ve şeref kazanmaktadır. Yöneticilerin görevi, halka zorbalık yapmak değil, yönetilenlerin işini yapmaktır. Bazı güçsüz devletlere, haksızlık eden zalim devletler de bulunmaktadır. Kendi çıkarları için güçsüz olan devleti köle gibi kullanırlar. Bu işleri yapan devletin bu gücü doğrulukla mı? yoksa zorbaıklamı elinde tuttuğu önemlidir.

Araştırarak karar vermek, yönetmek gibi işler bireylerin kafasına özgüdür. Yaşamak, ve ölmek kafanın işidir. Kendisine özgü değerleri olmayan bir kafa asla iyi işlemez. Doğru kafa, doğru işler yapar ve kendini mutlu eder. Eğri kafa ise yaptıkları yüzünden mutsuz olur. Dolayısıyla eğrilik asla doğruluktan daha kârlı ve yararlı olamaz. Bu konuda hiç bir şüphe yoktur. Asıl araştırılması gereken eğriliğin ve doğruluğun ne olduğudur ve nasıl uygulanacağıdır.

Platon devlet anlayışı nedir?

Platon, Devlet’i ve başka bir deyişle toplumu doğal olan iş bölümlerine dayandırmıştır. Platon’a göre devlet canlı bir organizma gibidir. Ona göre devletin her organı ancak bütünsel bir yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. İnsan kolu düzgün işleyen bir insan vücuduna ait olmadığı vakitte nasıl bir işe yaramayacaksa, devletin farklı organları da düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışan bir devlet sisteminde bulunmadıkları sürece tek başlarına bir işe yaramayacaklardır. Bu demek oluyor ki birey toplum dışında var olamayacaktır. İllaki toplumun bir parçası haline gelmesi lazımdır. Zaten toplum da bireysiz herhangi bir anlam ifade etmeyecektir.

Platon Devlet Yorum Ve Kİtap Analizi

Platonun devlet anlayışını anlatan Devlet adlı eserini okuyan insanların kitap hakkındaki fikir ve düşüncelerini diğer sayfamızda geniş bir şekilde okuyabilirsiniz. Platon devlet yorum ve kitap analizi sayfasını lütfen ziyaret ediniz.

Platon'un ütopyası nedir?

Platon’un ütopyası kendisinin ideal devlet anlayışını içermektedir.

Platon’a göre devletin ortaya çıkma sebebi nedir?

Platon’un ideal devlet anlayışında devlet ile insan bir tutulmuştur. Platon’a göre devlet, sadece bir mekanizmadır ve bu mekanizma da büyütülmüş biçimdeki bir insandan farklı değildir.

Devlet platon konusu bakımından türü nedir?

Platon tarafından yazılmış olan Devlet kitabı, ütopik tarzda yazılmış bir eserdir.

Devlet platon kaç sayfa?

Platon’un Devlet kitabı 372 sayfadan oluşmaktadır.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar