Anasayfa >> Dünya Edebiyatı >> Dünya Edebiyatı Romanları >> İnsan Nedir Mark Twain Özet, Yorum Ve Konusu

insan-nedir-konusu-ve-yorumlar

İnsan Nedir, Mark Twain Özet, Yorum Ve Konusu

İnsan Nedir, Mark Twain konusu, Kitap iki kişi arasında geçen diyaloglardan oluşmaktadır. Dolayısıyla üzerine konuşulan konular iki farklı bakış açısıyla ele alınmaktadır. Kişilerden birisi hayata karşı tecrübesi fazla, yaşayacağını yaşamış, olgun, ununu eleyip eleğini asmış yaşlı birisidir. Diğeri ise genç ve tecrübesiz bir kişidir. Genç adam aceleci, bilinçsiz ve heyecanlıdır. Yaşlı adam ise sakin ve alaycıdır. Bu iki adam arasında kitap boyunca Sokratik bir diyalog devam etmektedir.

İçerik Haritası

Eserde temelde konu olarak “insan” ele alınmış durumdadır. Yaşlı adamın insanın iç dünyası ve yaşamdaki amaçları ile ilgili biraz keskin düşünceleri vardır. Genç adam ise yaşlı adamın düşüncelerine karşı çıkıp itiraz etmektedir.

Yaşlı adam, insan zihnini bir makineye benzetir ve insan zihni ile fare zihnini eş değer tutmuştur. Ona göre insanların kendi düşünce yetileri yoktur. Davranışlar tamamen dışsal etkenlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca insanların başkaları için yapmış olduğu gözüken davranışlar da dahil olmak üzere bütün davranışlarının asıl sebebi kendi menfaatleri ve iç dünyasını tatmin etme güdüleridir.

Genç adam, yaşlı adamın düşüncelerine bütün benliği ile karşı çıksa da yaşlı adam hem onu hem de okuyucuyu ikna etmiştir. Kitapta özetle insanın bir yanılgıdan ibaret olduğunun dile getirildiği söylenebilir.

İnsan Nedir Mark Twain Özet

Kitap baş kahramanları bir genç ve bir yaşlı adamdır. Yaşlı adam bilgeliği temsil etmektedir. Genç adam ise öğrenciliği temsil etmektedir. Kitap içerisinde karşılıklı dialog şeklinde anlatılmaktadır.

Yaşlı adam, insanlara dair iki temel düşünce fikri vardır. Bu düşünce fikirlerinden birincisi akıl hakkındadır. Yaşlı adam göre akıl bir makinedir. Akıl kendi kendine bir şey öğrenemez ve fikir üretemez. Çünkü akıl çevreden gelen olumlu ve olumsuz olaylar sayesinde gelişmekte ve olaylara karşı fikirler üretmektedir. Bu yüzden kimse fikirler hakkında hak iddia edemezler. Akıl dışarıdan gelen tepkiler sayesinde çalışır ve gelişmeye devam eder.

Akıl insandan bağımsızdır. Çünkü akıl insan uyurken bile rüyalar sayesinde çalışmaktadır. İnsan uyur ama akıl fikir üretmeye devam eder. Eğer akıl yoğun bir şekilde çalışırsa insanı uykusuz bırakır. İnsan istese de akıl yüzünden uyuyamaz. Bu yüzden akıl bağımsızdır. Dışarıdan gelen dürtüler sayesinde çalışır.

Dışarıdan gelen tepkiler sebebi ile çalışan ve fikirler üreten akıl mekanik bir çalışma sistemine sahiptir. Çünkü akıl sayesinde gelişen sanat ve pozitif bilimlerde bu mekanik sistemle gelişmektedir. Yani bilim adamının veya sanatçının özel bir yanı yoktur. Çünkü sanatçı ve bilim adamının akıl süreçleri farklıdır diğer insanlardan. Diğer insanlar başka konularda akılları çalışır ve kendi işleri hakkında fikirler üretir. İşte sanatçılarda böyledir. Çünkü toplumdan gelen tepkilere göre fikirler üretmektedirler.

Yaşlı adam göre “iç güdü” kavramı anlamsız ve önemsiz bir kavramdır. Bu kavramı aynı zamanda “taşlaşmış düşünce” olarak da isimlendirir. Dolayısıyla hayvanlar da tıpkı insanlar gibi mekanik bir düşünce sistemine sahiptir. Yaşlı adam göre hayvanlar ile insanlar arasında fark yoktur. Hayvanlarda dışarıdan gelen tepkilere göre akılları çalışmakta ve fikir üretmektedir.

Yaşlı adamın insana dair diğer temel düşüncesi “insan kendi ruhunu tatmin etme dürtüsü” dür. İnsan kendi ruhunu tatmin ettiği sürece her şeyi yapar. Eğer ruhunu tatmin etmiyorsa o işi bırakır. Bu yüzden insan ruhunu tatmin etmek için insanlara yardım edebilir veya insanlara işkencelerde yapabilir. Yaşlı adam bu tatmin duygusu da şu şekilde anlatır. İki olayın hangisinin tatmin duygusu daha karlı ise onu yapmaya devam eder der.

Eğer insan acı çekmiyorsa diğer insanların acı çekmeye devam etmesine de pek aldırmaz. Önemli olan kendi ruhunu tatmin etmek dir. Kendi de acı çekseydi diğer insanların çektiği acılara karşı kayıtsız kalmayacaktı.

İnsan Nedir, Mark Twain Yorum

Kitap, okurun tam olarak kendi iç dünyasıyla, çarpık düşünceleriyle, iç güdüleriyle yüzleşmesini sağlıyor. Okuyucu metni okuma sürecinde ve sonrasında insan olmaya dair doğru bilinen her ne gerçeklik varsa hepsini bir bir sorguluyor ve hoşuna gitmese de bazı gerçeklerle yüzleşiyor.

Kitap içeriği bakımından oldukça özgün ve şaşırtıcıdır. Okuyucunun bu yaşa kadar sahip olduğu bütün yerleşik yargılarını değiştirebilme potansiyeline sahiptir. insanlık onuru, yardımseverlik, hoşgörü ve iyilik gibi evrensel kavramlarının hepsinin aslında içeriğinin dolu olmadığını bu kavramların temelsiz olduğunu okuyucuya düşündürmek ister.

Yazar, insanoğlunun kendisiyle ilgili yüzleşmek istemediği bir çok duygu ve düşüncenin üzerine giderek okuyucuyu adeta sarsmıştır. Yazar, örneğin bir insanın aslında iyilik yapmayı değil de iyilik yapmanın ardından içinde oluşan duyguyu sevdiğini bu nedenle her koşulda kendi menfaati için adım atmış olduğu tezini okuyucuya sunar.

Kitap içerisindeki ana kahramanlardan birisi olan yaşlı adam aslında aklın insandan bağımsız olduğunu savunur ve bu düşüncesine de rüyaları dayanak olarak gösterir. Kişi uyusa da aklı her daim çalışmaya devam eder. Bu nedenle aklın insan yönetimi altında olduğu düşüncesinin kabul edilemeyeceğini söyler.

Mark Twain’in İnsan Nedir Ki̇tabı Kaç Sayfadır ?

Kitap toplamda 136 sayfadan oluşmaktadır.

Mark Twain’in İnsan Nedir Kitabı Nasıl Bir Kitaptır?

Amerikalı yazar Mark Twain’in yazmış olduğu bu eser kurgu roman türündedir ve okuyucuya insana dair felsefik sorgular yaptırmayı amaçlamaktadır.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar