Sergüzeşt Özet Ve Konusu & Samipaşazade Sezai
Sergüzeşt konusu, Romantizmden realizme geçiş eseri olarak kabul edilen Sergüzeşt macera anlamına gelmektedir. Kitapta esaret konusu ele alınır ve kitabın kahramanı bir paşazade ve bir cariye arasında geçen ve toplum tarafından uygun görülmeyen bir aşkın hikayesini anlatır. Bu kahraman Kafkasya’dan getirilip darklı konaklarda halayık olarak çalıştırılan Dilber’den başkası değildir.
İçerik Haritası
- Sergüzeşt, Samipaşazade sezai.
- Sergüzeşt konusu nedir ?
- Sergüzeşt özet ?
- Sergüzeşt kimin eseridir ?
- Sergüzeşt kaç sayfa ?
- Sergüzeşt kitabı türü nedir ?
- Sergüzeşt karakterleri kimlerdir ?
Sergüzeşt Özet
Tanzimat Dönemi yazarlarından biri olan Samipaşazade Sezai tarafından yazılmış olan Sergüzeşt, realizme geçişi simgeler. Aynı zamanda köleliğe yaptığı vurgu nedeniyle bir başkaldırıyı simgelemektedir. Türkçe’de macera anlamına gelen Sergüzeşt, Dilber adındaki genç bir halayıkın başından geçen acı olayları anlatmaktadır.
Ana karakterimiz Dilber sekiz dokuz yaşlarında iken esir düşer. Hayatta sahip olduğu iki şey vardır: paltosu ve kalpağı. Dilber İstanbul’a getirilir ve 40 lira karşıığında ilk sahibine satılır. Evin hanımı da cariye Taravet de oldukça kötü insanlardır. Dilber hala bir çocuk olmasına rağmen ona oldukça kötü davranırlar. Dilber ev işlerinden başka bir iş ile uğraştığı anda dayak yemektedir. Rahat edebildiği tek an okula gidip arkadaşı Lütfiye ile zaman geçirdiği anlardır. Lütfiye ona bir oyuncak verir. Dilber bu oyuncağı çok sever ve odasında bir dolabın içinde gizler. Lütfiye bir gün Dilber’e şeker verir. Bunu gören evin kızı onu ispiyonlar ve Dilber dayak yiyip bir olaba kapatılır. Tüm gün dolapta kalır ve gece dolaptan çıkarıldığında yatağına yatarak tüm gece ağlar. Herkes uyuduktan sonra paltosunu ve kalpağını alrak evden kaçar. Gece sokaklarda dolaşırken korkudan bayılır. Kızı yaşlı bir kadın bulur. Lütfiye2nin büyükannesi olan bı kadın, Dilber’i asıl sahibinden satın almak ister ancak sahibi bunu kabul etmez. Dilber böylece o eve dönmek zorunda kalır.
Dilber her gece annesini sayıklayarak ağlamaktadır. Bir süre sonra sahibinin işleri kötü gider ve Dilber esirciye 65 liraya satılır. Esirci ise Dilber’i 150 liraya başka birine satar. Dilber yeni gittiği bu evde şiddet görmez. Dilber eğitim almaya başlar. Yeni sahibi asil bir ailedendir. Yeni evin oğlu Celal Bey bir ressamdır. Dilber büyüdükçe güzelliğiyle Celal Bey’i etkiler. Celal Bey, artık resimlerinde Dilber’i çizmeye başlar. İkili birbirlerine açılırlar ve bir ilişki yaşamaya başlarlar. Başta her şey güzel gider ve mutludurlar ancak ilişkileri evin sahibinin kulağına gider. Dilber evden kovulur ve yine bir esirciye satılır. Celal Bey olanları öğrendiğinde delirir. Her yerde Dilber’i arar ancak bulamaz, bu da onun günden güne eriyip bitmesine sebep olur. Dilber, Celal’den çok uzaktadır. Mısır’a gönderilen Dilber, bu sefer güzelliği ile Cevher Ağa’yı etkiler. Cevher Ağa, Dilber’in aslında kime aşık olduğunu öğrenince onu satın alıp İstanbul’a göndermek ister. Ancak buna uğraşırken hayatını kaybeder. Birinin kendisi yüzünden ölmesini kaldıramayan Dilber, bir gece kendisini Nil Nehri’nin sularına bırakır.
Sergüzeşt kimin eseridir ?
Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai tarafından yazılmıştır.
Sergüzeşt kaç sayfa ?
Samipaşazade Sezai tarafından yazılmış olan Sergüzeşt 140 sayfadan oluşmaktadır.
Sergüzeşt kitabı türü nedir ?
1888 yılında yayınlanan Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai tarafından romantizmden realizme geçiş eseri olarak kabul edilir ve kurgu türünde yazılmış bir romandır.
Sergüzeşt karakterleri kimlerdir ?
Kitapta Dilber, Celal Bey, Cevher Ağa gibi kilit karakterlerin yanı sıra ilgi çekici bazı yan karakterler bulunmaktadır.