Anasayfa >> Dünya Edebiyatı >> Dünya Edebiyatı Romanları >> Siddhartha Özet Ve Konusu & Hermann Hesse

siddartha-konusu-ve-ozet-hermann-hesse

Siddhartha Özet Ve Konusu & Hemann Hesse

Siddhartha konusu nedir? Roman türünde yazılmış olan Siddharta bir yolculuk kitabıdır diyebiliriz. Siddharta hem yolcudur, hem yol, hem de yolda karşımıza çıkanlardır. Hermann Hesse bu kitabında Siddharta Gautama’nın hayatını konu edinmiştir.

İçerik Haritası

Siddhartha Özet

Siddharta ve Govinda iki genç arkadaştır. Babasına göre siddharta geleceğin sahip olabileceği en bilge kişidir. Ancak öğrendikleri, gündelik yaşantısı, anne ve babasının sevgisi artık Siddharta’yı mutlu etmeye yetmemektedir. Sürüden kopamayan, kimseye zararı olmayran sıradan bir koyun olmayı istememektedir ana karakterimiz. Babasının olmasını istediği kişi olsa bile aradığı şeyin bu olmadığını bildiğinden, bunun da ona yetmeyeceğini bilmektedir. Böylece Govinda’yı da alarak kaçmaya karar verir. Bu iki genç, yollara düşerler. Yolda Buda ile karşılaşıp, Budizm’in öğretilerini dinleyerek uygulamaya çalışırlar. Govinda bu öğretilere inanmayı ve sadık kalmayı seçer. Siddharta, her ne kadar Buda’nın ve Budizm’in öğretilerinden etkilenmiş olsa da aradığının onda olmadığına karar veriyor.

Siddharta ve Govindo’nun yolları burada ayrılıyor. Bir süre sonra Siddharta hedefini kaybediyor ve bir kente yerleşiyor. Burada bir tüccar olarak yaşamaya başlıyor. Sevgilisi Kamala ile yaşamaya başlıyor. Siddharta’nın yaşı ilerledikçe içindeki boşluk daha da büyümeye devam ediyor. Bu boşluğun yaptığı baskı büyüdükçe, Siddharta normal yaşamına katlanamamaya başlıyor. Böylelikle sevgilisini, henüz varlığını bilmediği çocuğunu ve sahip olduğu maddi tüm varlığı geride bırakarak yeniden yollara düşüyor.

Bu sefer Siddharta’ya yolun bir kısmında bir kayıkçı yardımcı oluyor. Onun bilgeliğinden çok derin bir şekilde etkilenen Siddharta, bu kayıkçının yanında yaşamaya başlıyor. Bu noktadan sonra kendisine Vasudeva adlı kayıkçı kılavuzluk ediyor. Kitabın sonunda siddharta aradığı gerçek bilgiyi bu ırmakta buluyor, aydınlanıyor ve sonunda gerçek huzura ulaşıyor. Etkileyici olan, Vasudeva’nın aslında Irmak Tanrısı anlamına geliyor olması.

Siddhartha Ne Anlatıyor

Romanın kahramanı Siddharta, Buda’nın da olduğu gibi bir prenstir. Siddharta babasının uzun süreli direnişine aldırmayarak sahip olduğu her şeyi geride bırakır. Sarayı, ailesini ve aslında bir bakıma gençliğini de arkada bırakan Siddharta, ormana çekilir. Yaşamını gezgin bir dilenci olarak sürdürmeye başlar. Uzun bir süre sonra Buda ile karşılaşır, sohbet ederler. Buda Siddharta’ya Budizm’den ve onun felsefi derinliğinden bahseder.Siddharta Buda ile beraber uzun meditasyon denemeleri yapar ancak başarılı olamaz. Aradığını bulamamanın verdiği bıkkınlıkla hedeflerini değiştirerek bir kente yerleşir ve ticaret ile upraşmaya başlar. Siddharta’nın yaşı ilerlemektedir. İçindeki boşluğun ruhuna yaptığı baskı gittikçe büyür. O da birlikte yaşadığı kadını, henüz varlığından haberirin olmadığı çocuğunu ve o güne kadar edindiği tüm serveti geri bırakarak yeniden yollara düşer.

Siddhartha Yorum

Kitap bir yolculuk romanı. Kendini bulmak isteyen ana karakterimiz çabaladıkça ve biraz da battıkça, biz de kendimizi sorguluyor ve asıl amacımızın ne olduğunu belirlemeye zorlanıyoruz. Bu bakımdan zihni yoran ancak okuması oldukça keyifli bir kitap.

Daha fazla Siddartha yorum okumak isterseniz lütfen diğer sayfamızı ziyaret edin.

Nobel Edebiyat ödülü alan Siddhartha romanın yazarı kimdir?

Nobel Edebiyat ödülü almış olan Siddharta romanının yazarı Hermann Hesse’dir.

Siddhartha Kitap Kaç Sayfa?

Hermann Hesse tarafından yazılan Siddhartha kitabı 152 sayfadan oluşuyor.

Ana yasanın 5846 sayılı kanunun 25. maddesinin ek 4 maddesine göre yetkili kişiler bizden yayınlanmış olan eserin hakkındaki yazıyı kaldırmamızı isteyebilirsiniz. Bu işlem içinde bize 3 gün vermek zorundasınız. 3 gün içerisinde kaldırmazsak bizi dava edebilirsiniz. Bize bildirim yapılmadan yapılan suçlamaların karşılığında bizde size maddi ve manevi tazminat davası açacağımızdan şüpheniz olmasın...Bizlere iletişim sayfasındaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Kitaba Yapılan Yorumlar