Hayvan Çiftliği Konusu Ve Kısa Özet
Hayvan çiftliği konusu, Çiftlikte yaşayan hayvanlar, insanların kendilerini daha fazla sömürmelerine dayanamayarak başkaldırırlar. Bunun sonucunda yönetimi ele geçiren hayvanların amacı eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. En akıllıları olan domuzlar, diğerlerine öncülük edecek bir takım oluştururlar. Her şey güzel giderken, bu devrim öncülük etmesi gereken takım tarafından saptırılacaktır ve çiftlikte eskisinden daha acımasız bir rejim kurulacaktır.
İçerik haritası
- Hayvan çiftliği konusu nedir?
- Hayvan Çiftliği özet olarak bize ne anlatıyor?
- Hayvan Çiftliği sonunda ne oluyor?
- Hayvan çiftliğindeki hayvanlar kimi temsil ediyor?
- Hayvan Çiftliği kitabı kaç yaş için uygundur?
- Hayvan çiftliği ana fikri nedir?
- Hayvan çiftliği kaç sayfa?
Hayvan çiftliği kitabı günümüz insanların toplumsal yaşam düzeninden alıntılanarak yazılmıştır. Tüm insanların eşit yaşama isteği altındaki gerçek düşüncelerini anlatmaktadır. Her insanın kendi iç dünyasında diğer insanlardan üstün olduğunu düşünmektedir. Bu düşünce kitapdaki hayvanların düzenini bile bozmuştur.
Hayvan Çiftliği Özet
George orwell tarafından yazılan kitabın, yani hayvan çiftliği özet olarak okumak isterseniz linkteki sayfa gidebilirsiniz. Kısa özet olarak aşağıda verilmiştir.
Hayvan Çiftliği Kısa Özet
Bay Jones’un Beylik Çiftliği’ndeki tüm hayvanlar, insanların kendilerini sömürmelerinden bıkmıştır. Bir gece, Koca Reis adlı domuz diğer hayvanlara bir konuşma yapar. Konuşmaya göre Koca Reis’in bir hayali vardır. Bu hayalde tüm hayvanlar insanların zulmünden kaçmış, özgürce yaşamaktadırlar. Toplantıdan sonra Koca Reis öldürülür fakat fikirleri ölmemiştir. Çiftlikteki hayvanlar onun söylediklerinden çok etkilenmişlerdir. Bay Jones’un hayvanları beslemeyi unuttuğu bir vakitte büyük bir isyan patlak verir. Kısa süren bu isyan olumlu sonuçlanır ve Bay Jones çiftlikten uzaklaştırılır. Aynı gün içerisinde ahırın kapısına tüm hayvanların uyması gereken yedi emir yazılır. Bu emirlerin sonuncusu şu şekildedir: Bütün hayvanlar eşittir. İsyandan sonra hayvanların en zekileri oldukları iddia edilen domuzlar, diğer hayvanlara önderlik yapmaya başlarlar. Bu domuz grubunun içinde Snowball ve Napolyon isimli iki domuz öne çıkmaktadır.
Kitap boyunca Napolyon’un zamanla bir diktatöre dönüştüğünü görmekteyiz. Snowball’ı çiftlikten sürerek tamamen iktidara geçen Napolyon, yeni düzeni kendi isteklerine göre yeniden düzenlemektedir. Özgürlükçü bir hareket olarak başlayan devrim, hayvanlar için yavaş yavaş farklı bir esaret haline gelmektedir. Domuzlar yönetimi ele geçirmekte ve başta yazılan emirlere uymamaya başlamaktadırlar ancak hayvanlar insanlardan nefret etmekle o kadar meşguldürler ki bunu fark etmezler. Ahır kapısına yazılan emirler zamanla değişmekte, alınan kararlar hayvanların değil sadece domuzların yararına olmaya başlamaktadır. Domuzlar günden güne gelişirken, hayvanlar yemek azlığından ve domuzlar için çalışmaktan git gide zayıflamaktadırlar. Bir esaretten kaçmaya çalışırken, farklı bir esarete teslim olmaktadırlar.
Kitap Stalin rejiminin bir eleştirisidir. Orwell, SSCB’nin kuruluşundan itibaren meydana gelen olayları kara mizah kullanarak okuyucuya aktarmaktadır. Orwell’a göre bir devrim olacaksa ancak bireylerin farkındalıklarının arttırılması ve eğitilmesiyle mümkün olacaktır. Aksi takdirde kitapta da şahit olduğumuz gibi toplum daha yobaz bir yönetime teslim olabilir.
Hayvan Çiftliği Yorum
Kitap hakkında yani, Hayvan çiftliği yorum, için ve daha detaylı yorumlar için lütfen linkteki sayfaya gidiniz.
Kitabın sonlarına doğru hayvanlar yorgun ve zayıf düşmüşlerdir. Domuzlar emirlere karşı gelerek kıyafet giymekte, içki içmekte, yatakta uyumakta ve iki ayak üzerinde yürümektedirler. Diğer hayvanlar ahır kapısındaki emirlerin sürekli değişmesinden dolayı durumu fark etmezler. Kendilerine gelip ahır kapısını kontrol ettiklerinde ise kapıda tek bir cümle yazmaktadır: Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar daha eşittir.
Hayvanlara kitabın başında konuşma yapan Koca Reis Karl Marx’ı, Snowball Lev Troçki’yi, Napolyon ise Stalin’i temsil etmektedir. Snowball hayvanlara okumayı öğretir, bir yel değirmeni yapılmasını ister ki hayvanlar daha az çalışsınlar. Ancak Napolyon bunlara karşıdır, zamanla çiftlikteki köpekleri eğiterek kendi polis gücü haline getirir (KGB) ve onları kendi amaçları uğruna kullanır. Çok sıkı çalışan, Napolyon’a inanan ve maalesef en sonunda Napolyon tarafından satılan Boxer adlı at ise Rus işçi sınıfını temsil eder.
Jayvan çiftliği ana fikri nedir soruna cevap olarak her insanın içinde etrafındakilere karşı üstünlük kurma isteği vardır ve bu istek yüzünden tüm insanlar asla eşit koşullarda ve özgürce yaşayamazlar.
Hayvan Çiftliği kitabı kaç yaş için uygundur?
Hayvan Çiftliği ergen yaş grubuna yani 14 yaş ve sonrası için tavsiye edilir.
Hayvan çiftliği kaç sayfa?
Hayvan Çiftliği kitabı 152 sayfadır.